05.06.2020

Вагітність і материнство

Вагітність і материнство прекрасні, але, незважаючи на їх безперечні переваги, вони мають декілька недоліків. Сечова інконтиненція є одним з них – вона трапляється у приблизно 30% жінок.

Чому сечова інконтиненція супроводжує вагітність?

Денна кількість сечі і частоти сечовиділень зростає під час вагітності. У I та II триместрах кількість сечі, яка виходить за одне сечовиділення, зростає. У III триместрі кількість знижується, але позиви до сечовиділення стають набагато частішими. Місткість сечового міхура, на який тисне матка, стає набагато меншою, і об’єм сечі, який проходить по сечоводам, зростає. Більше того, у двох третин жінок на фінальній стадії вагітності трапляються позиви до сечовипускання вночі.

Тип інконтиненції, яка трапляється протягом вагітності – це найчастіше стресова інконтиненція. Вона розвивається у III триместрі, коли матка є найбільшою. Як правило, така інконтиненція означає втрату кількох крапель сечі, і це важко помітити, якщо жінка часто міняє гігієнічні прокладки, але зчасом проблема може ускладнитися.

Тривалість гормональних змін під час вагітності і пологів настільки велика, що це тягар для всього організму. Зростаючий малюк впирається в стінки матки, займаючи максимум можливого місця у животі. Інші органи змінюють своє місце розташування. Вони зсуваються, і в такому стані, стиснуті у животі, змушені працювати у набагато складніших умовах. Малюк штовхається і б’ється все більше і більше, і може випадково потрапляти у сечовий міхур. Якщо таке трапляється, і удар є достатньо сильним, ослаблені м’язи сфінктера стають причиною нетримання сечі. До того ж, сечовий міхур під тиском матки займає так мало місця, що вагітна жінка відчуває позиви до сечовиділення навіть коли у сечовому міхурі знаходиться зовсім невелика кількість сечі.

Вагітність – це також період, коли через зміни слизової оболонки урогенітального тракту підвищується ризик інфекцій – як сечової системи, так і більш інтимних частин. Ці інфекції можуть стати причиною дискомфорту під час сечовиділення і збільшити кількість епізодів нетримання сечі.

Практичні поради майбутнім мамам:

Що відбувається після пологів?

Після пологів організм повертається до свого стану до вагітності. Гормональний дисбаланс та ослаблені або пошкоджені м'язи тазового дна також можуть бути причиною нетримання сечі, хоча воно поступово зменшуватиметься, та з часом зникне.

У більшості жінок симптоми нетримання сечі проходять за 3 місяці від пологів, або трохи довше, якщо це не перші пологи у жінки, або якщо вона народила дитину вагою більше 4 кг. Якщо інконтиненція не зменшилась за 6 місяців від пологів, якщо тонус м'язів не повернувся до норми, ми радимо звернутися до уролога або гінеколога за медичною порадою. Лікар допоможе Вам знайти шлях до розв'язання Вашої проблеми.

Кожна вагітність і пологи ослаблюють м'язи тазового дна, з кожним разом ускладнюючи їх повернення до норми. Хоча ускладнювати не означає робити це неможливим. Вправи Кегеля, які регулярно виконуються вже протягом вагітності і пологів покращують стан м'язів промежини, м'язів тазового дна та урогенітальної діафрагми, одночасно підвищуючи ефективність м'язів, що закривають уретру.

Практичні поради для тих, хто недавно стали мамами:

 

Дивитися, чому краще користуватися урологічними прокладками Seni Lady.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ

Seni Lady та гігієнічні прокладки

Seni Lady та гігієнічні прокладки

Деякі жінки не знають з чого почати, коли з’ясовують, що в них інконтиненція. Хтось із них намагається приховати свою проблему або впоратися з нею домашніми методами.

Більше

Напіввідкрита та закрита ...

Мобільні люди, які частково можуть контролювати сечовиділення, звичайно, почуватимуться більш комфортно у підгузках із еластичним поясом на стегнах, які легко можна зняти, як звичайну білизну, і які є комфортними та легкими у використанні.

Більше

ДІЗНАЙТЕСЯ БІЛЬШЕ ПРО ПРОДУКЦІЮ SENI

Широкий вибір поглинаючих виробів для осіб, що потребують надійного захисту.

Дивитися продукцію

Оберіть продукт

Правильно підібраний продукт означає комфорт пацієнта та менший ризик виникнення пролежнів, і водночас менше роботи для опікуна. Оберіть продукт із нашою допомогою.

Оберіть продукт

Оберіть розмір

Дуже важливо підібрати продукт правильно. Від цього залежить комфорт особи, яка його використовуватиме. Для цього ми створили інструмент, який називається 'Діагностика'

Оберіть розмір